• BatlordDSC00512q11
  • GMM532
  • DSC08037a1000 d011 04a
  • DSC06137 78c1
  • DSC06956q
  • pcl 259
  • PCLzaDSC05686a
  • DSC05123 0611

Variatierijke German Metal Meeting in de Oefenbunker

GMMDSC08677as

Voor de derde keer verhuisde de German Metal Meeting naar een andere locatie en was het na Kerkrade en Helmond nu de beurt aan Landgraaf. Daar vond op de zondagmiddag/avond van 2 oktober de zesde editie van dit metal spektakel plaats in de Oefenbunker.
Op het affiche: Grey Attack, Wolfen, Hammerschmitt, Sinbreed en als headliner Serious Black.
Nu is headliner een rekbaar begrip, want de bands doen voor elkaar niet onder, maar aangezien Serious Black bezig is aan hun Europese Mirrorworld Tour, krijgen zij meer speeltijd om hun nieuwe album te promoten.


GMMDSC08439klVoor een internationaal publiek, hetgeen in Landgraaf normaal is met de buurlanden op 15 minuten rijden binnen bereik, mag Grey Attack om 16.15 uur aftrappen. De Akense band speelt dus bijna een thuiswedstrijd. Grey Charlez – vocals/gitaar, Wulff Maahn – gitaar, Frank Le Gov – bas en JFK – drums omschrijven hun muziek als: "Amazing Grey Grunge”. Ze geven meteen flink gas en zetten de toon voor hetgeen er allemaal nog komen gaat. Hun leeftijd heeft geen invloed op hun muziek waarop inderdaad een grunge randje te bespeuren valt. De gretigheid van jonge honden die voor het eerst het podium beklimmen is bij hen nog steeds aanwezig en zij weten tijdens de 35 minuten die zij ter beschikking hebben er maar liefst 6 songs (eigen werken) door heen te jassen. De ervaring speelt een grote rol in hun optreden dat geen moment verveelt. Zij voelen precies aan wat het publiek wil en trakteren hen met nummers als Let Me Go, Take Me Home, First Try In Second Life en Untill I’ll Die, allen afkomstig van hun debuut cd “ Grey @tack”. Met Over The Rainbow beëindigen ze hun veel te korte, maar zeer energieke set om plaatst te maken voor Wolfen.

GMMDSC08464klOok Wolfen is een ervaren band die in diverse samenstellingen al 22 jaren op de teller heeft staan. Momenteel bestaat de Keulse band uit: Andreas von Lipinski – vocals, de gitaristen Frank J. Noras en Björn Grüne, bassist Nicolas Filter en drummer Siggi Grütz. Ook zij hebben slechts 35 minuten ter beschikking om het publiek in hun geval te trakteren op Heavy, Power en Trash Metal. Na de intro gaan zij voortvarend van start met Sea Of Sorrrows, dat net als Pure Culture, All That Remains Is Nothing en The Irish Brigade afkomstig is van hun laatste cd “Evilution” (2014). Verder op de setlist nog Y2K, Unbroken en Digital Messiah. Persoonlijk waren voor mij Unbroken en de uitsmijter The Irish Brigade de hoogtepunten van deze korte show, waarbij de laatste ook de meeste respons van het publiek kreeg. Net als met Grey Attack was Wolfen een meer dan aangename kennismaking met een band die ik alleen maar van naam kende.

GMMDSC08582klDe volgende band is het uit München afkomstige Hammerschmitt. Op hun naam staat het stempel Heavy Metal, Neue Deutsche Härte gedrukt, en dat al meer dan 20 jaar in deze samenstelling. Ook zij maken van de gelegenheid gebruik om hun nieuwe cd “Still On Fire” te promoten door hier van 7 nummers te spelen. Op deze cd ook 2 nieuwe bewerkingen van Rock Steady en Sanctuary. Dat maakt dat hun optreden voor mij extra verrassend is, want wie heeft al niet eens meegemaakt dat je een song hoort die je herkend zonder te weten van welke band hij is. Dat had ik dus 2 keer deze avond! Ook de andere songs op de setlist, zoals de opener Still On Fire, Mean Streak, One Helluva Night, Shout en Metalheadz kan ik als oudere jongere zeer waarderen. Dat de band het enorm goed doet in de biker-scene met hun –in mijn beleving- melodieuze hardrock kan ik dan ook goed begrijpen. Een show waar het speelplezier, onder begeleiding van alle rock cliche’s van het podium spatte. De leden van Hammerschmitt zijn misschien niet meer de jongsten, maar: Still on fire!!!!!!

GMMDSC08602klSinbreed treed deze avond in een nieuwe, internationale bezetting aan. De band uit Wiesbaden is de vaste opwarmer voor Serious Black tijdens hun tour maar kan niet altijd over hun zanger Herbie Langhans (o.a. Avantasia) en drummer Frederik Ehmke (Blind Guardian) beschikken. Beiden werden vervangen door Nick Holleman (vocals) en Kevin van den Heiligenberg (drums). Jawel, beiden uit Nederland! Met een mix van Power en Speed Metal werd de niet geheel gevulde zaal naar een kookpunt gevoerd waarbij Nick Holleman -zeker gezien zijn leeftijd- enorm veel indruk maakte. Prachtig om te zien hoe beide jonge knapen zich in deze band hebben ingewerkt. De beloofde set list heeft mij tot op heden nog niet bereikt, zodat ik me beperk tot de nummers die ik meen gehoord te hebben. Dat waren (onder voorbehoud): Bleed Call, Moonlit Night en (zeker weten) Master Creator. Zij beëindigden hun 45 minuten durende set met (alweer onder voorbehoud) Book Of Live.

GMMDSC08690klNa een korte ombouwpauze is het dan tijd voor de band waarvoor de meesten -gezien het aantal T-shirts- gekomen waren: Serious Black.
De in 2013 opgerichte band met ex-leden uit o.a. Edenbridge en Blind Guardian bestaat uit de gouden stem van Urban Breed, die af en toe concurrentie krijgt van toetsenist Jan Vacik, de gitaristen Bob Katsionis en Dominik Sebastian die allen gebruik maken van de stuwende krachten van Mario Lochert op de dikke snaren en Alex Holzwarth op de drums.
De setlist bestaat uit een mix van hun vorige cd “As Daylight Breaks” en natuurlijk “Mirrorworld”.
Serious Black is typisch zo’n band die je van het begin tot het eind weet te boeien. Daar doet zelfs een kapotte snare-drum geen geweld aan. De reparatie wordt professioneel op gelost door een intermezzo op de toetsen door Jan Vacik, die even later ook de vocalen op Dying Hearts voor zijn rekening neemt. Met zichtbaar veel speelplezier werkt de band de setlist af en laat het publiek meezingen op This Machine Is Broken, dat als bonus aan “Mirrorworld” is toegevoegd. Alex bespeelt daarna zowel het publiek als de drums in een korte, geraffineerde drumsolo. De band krijgt de hele zaal mee en beloond het publiek na As Long As I’m Alive met de toegiften Akhenaton en
High And Low.
Dit was na bijna anderhalf uur tevens het einde van de zeer geslaagde zesde German Metal Meeting, een meeting die hopelijk vanaf nu jaarlijks zal plaatsvinden in de Oefenbunker.

Een uitgebeide reportage van 111 foto's is geplaatst in de categorie Reportages/Pics.

For more pics click on Reportages/Pics.