• 001
  • 002
  • 004
  • 005
  • 006
  • 007
  • 003
  • 008

Primeur: 'And Then She Came' in De Oefenbunker

ATSCDSC05228kop


De Metalbar, een maandelijks treffen van metalheads in De Oefenbunker (Landgraaf), heeft regelmatig voor hun stamgasten een verrassing in petto, zoals dit weekend (24-06-2016) een cd releaseparty van de Duitse band 'And Then She Came'. Als ervaringsdeskundige weet ik dat er in de regel dan een concert van de band volgt, dat doorgaans rond 22.00 uur start. Normaal gesproken vind ik rond 21.45 altijd wel een plekje bij het podium voor mijn reportages, maar deze avond zou het er wel eens druk kunnen zijn en was ik eerder van huis vertrokken.

ATSCDSC05223Bij aankomst op de parkeerplaats leek het wel alsof Duitsland onbewaakt was achter gelaten want die was met overwegend Duitse auto's vol, vol en nog eens vol! In de wijk parkeren was ook al geen succes zodat ik bijna bij het Pinkpop terrein een plaatsje vond, waar het opmerkelijk rustig was. Na een flinke tippel bereikte ik De Oefenbunker waar opvallend veel bezoekers buiten te vinden waren. Dat was niet voor niets. Binnen was het niet druk -maar wel drukkend warm- waardoor ik toch nog een plaatsje vooraan kon bemachtigen. Eer ik daar aankwam hadden de eerste zweetdruppels zich al door mijn poriën naar buiten geperst. Het absorptie vermogen van bierviltjes heb ik nooit onderschat en ook dit keer brachten zij redding.
ATSCDSC05224klAls even na tienen het doek open gaat (nieuw in De Oefenbunker), heeft drummer Michael S.C. Kuschernus al plaats achter zijn drum batterij genomen en komen onder applaus gitarist Olli Singer en bassist Frank Stumvoll het podium op. En...toen kwam zij! Zij is zangeres Ji-In Cho, die bij opkomst al meteen een ovatie in ontvangst mocht nemen.
'And Then She Came' (ATSC) is ontstaan uit Krypteria, fameus in Duitsland en beroemd in Azië waar ze moeiteloos grote stadions vulden. Ongewild kregen zij met hun Symphonic Metal door de pers het stempel van “Nightwish/Within Temptation-kloon” aangemeten.
ATSCDSC05247aklOngeveer 3 jaar geleden bleek Ji-In vruchtbaar te zijn -ook zangeressen zijn gewoon mensen- en werd er een pauze in gelast, hetgeen de andere bandleden de mogelijkheid gaf om aan andere projecten te werken. Frank Stumvoll werkte aan de soundtrack van de Duits-Amerikaanse thriller “Bad Trip“ en sleepte zijn oude maten Olli en “Kusch” erbij. Zij konden hun ei kwijt in wat zij Modern Rock noemden, bleven schrijven en Ji-In werd benaderd om enkele nummers in te zingen. Toen zij er bij kwam ontstond al gauw weer het band gevoel en werd ATSC geboren.
De Oefenbunker had niet alleen de primeur van de release party van hun naamloze cd, maar ook van hun allereerste optreden in deze samenstelling. Als een stel jonge veulens dat voor het eerst de wei ruikt, zo blij starten zij hun set voortvarend met Where Do We Go From Here, gevolgd door Public Enemy #1 en Who's Gonna Safe You.
ATSCDSC05290aklDrie fantastische binnenkomers en het enthousiasme van de band slaat over op het publiek. Toch merk je bij enkele Krypteria-fans een bepaalde terughoudendheid. Zij staan blijkbaar nog in de Krypteria-modus en wat ze nu horen en zien is heel andere koek. Niet alleen klinkt ATSC rauwer en ontbreken de kenmerkende koortjes uit de symfonische metal, zij zien ook nog eens een stuiterende Ji-In voorbij komen. Uitgaande van haar choreografische uitspattingen heb ik de indruk dat Ji-In zich al goed aan het moederschap aangepast heeft en regelmatig met haar kindje naar K3 kijkt.
ATSCDSC05243aklDe band gaat verder met o.a. Five Billion Lies, Spit It Out en If You Hate Me. Ze zijn dan al drijfnat van het zweet maar gaan zonder pauze door met Why So Serious en Find Another Way. Een klein technische probleempje wordt professioneel opgelost alsof het bij de show hoort en men krijgt steeds meer respons van het publiek. Op de setlist staan songs die meteen aanslaan, maar natuurlijk ook enkele die je vaker moet horen. Hoogtepunt is daarbij de afsluiter Hellfire Halo dat als clip op joetoep te vinden is en al volmondig wordt meegezongen. (https://www.youtube.com/watch?v=1dIobkSUYtY)
ATSCDSC05326aklNadat organisator Theo Samson toegezongen werd vanwege zijn 50ste verjaardag en toegelaten werd tot de club der wijze mannen, kwam de band terug met de toegift Would You Die Tonight. Hiermee kwamen in totaal 11 van de 13 nummers die de cd telt in uptempo voorbij en ging het doek definitief dicht.
Het was een overtuigend debuut van een nieuwe band, waarvan de bandleden alles al meegemaakt hebben en die er niet voor terug schrikken om van onder af opnieuw aan een avontuur te beginnen waarbij het plezier in muziek maken voorop staat! Na wat ik deze avond gezien en gehoord heb konden zij wel eens hoog gaan scoren!
Enig minpuntje aan deze zeer geslaagd avond was dat het heel lang duurde voordat Ji-In zich bij de merchandise stand liet zien. De rij die zich gevormd had werd kleiner en kleiner. Net toen ik het eigenlijk ook voor gezien hield verscheen Ji-In gevolgd door een cameraman ten tonele. De band wil eind van het jaar een live-dvd op de markt brengen en had al enkele backstage opnames voor de extra's gemaakt.

Een foto-reportage van deze avond is terug te vinden in de categorie Reportages/Pics.

For more pics click on Reportages/Pics.