• 001
  • 002
  • 004
  • 005
  • 006
  • 007
  • 003
  • 008

Tweede "Nacht van Pinkpop" succesvol verlopen

DSC05154kopWat leuk is moet voor herhaling vatbaar zijn.
Dat moeten ze vorig jaar tijdens de eerste editie van “De nacht van Pinkpop”in De Oefenbunker ook gedacht hebben. Daarom vond daar op donderdag 09-06-2016 de 2e editie plaats. Dit keer niet zoals vorig jaar tijdens Pinkpop, maar de avond er voor.


nacht-van-pinkpopDSC04976klMet o.a. Green Lizzard en Jick Munro and The Amazing Laserbeams had men vorig jaar wel al een leuk programma, maar dat rammelde nogal omdat men de hoop had gevestigd dat zich nog een of andere Pinkpop-act zou aandienen voor een afterparty. Op Judy Blank na– die 's middags in The Garden of Love optrad – liet zich verder niemand zien.
Dit jaar verliep het programma met Aïcha Cherif, Storksky, Birth Of Joy en Canshaker Pi strakker en werden de ombouwpauzes van muziek voorzien door een DJ, was er een cocktailbar en kwam men langs met warme hapjes.
Toch hoopte men op een verrassing. Het Pinkpop terrein ligt hemelsbreed 3 a 4 kilometer van De Oefenbunker en in het verleden heeft bv Living Colour al eens van de mogelijkheid gebruikt gemaakt om daar te repeteren voor hun optreden. Net als Van Morrison en Candy Dulfer, al had dat geen betrekking op Pinkpop, maar we beginnen nu af te dwalen.

nacht-van-pinkpopDSC03103klAls winnares van Kunstbende Limburg 2016 valt Aïcha Cherif, een 18-jarige singer-songwriter uit Maastricht de eer te beurt om deze avond te openen. Als zij het podium betreed zit de stemming er al goed in. Misschien iets te goed! Het gratis welkomstdrankje, gesponsord door een brouwerij waar Limburg trots op blijkt te zijn, smaakte blijkbaar naar meer. Door het luidruchtige gekwek in de al goedgevulde zaal werd haar optreden regelmatig gestoord. Jammer, want intieme luisterliedjes als Do We Make Room, Coming Off Strong, Where Have We Been en Feel Alive Again (allen eigen werk) worden met veel gevoel vertolkt en zijn het luisteren zeker waard. Wat verder opvalt is haar gitaarspel. Nu eens niet op een akoestische gitaar zoals die aan vele singer-songwriters vastgeplakt zit, maar op een elektrisch exemplaar. Haar spel vertoont veel blues invloeden en dat geeft haar nummers net dat beetje extra flair. Aïcha eindigt haar korte set met Change, het nummer dat veel indruk op de jury van de Kunstbende maakte.


nacht-van-pinkpopDSC03146klVoor Storksky (Michiel Claessen-gitaar/zang en Rob Moonen-drums) is hun optreden een laatste repetitie voordat zij als winnaars van “Nu of Nooit” Pinkpop mogen openen. Dat is geen overbodige luxe zoal al snel blijkt, want er zijn technische problemen met zijn nieuwe pedaalboard. Het zal je maar op Pinkpop gebeuren.
Het verhaal van Storksky is het verhaal van de vele drummers waarmee Michiel werkte, maar dat is al zo vaak verteld dat we er hier geen woorden aan vuil maken. Bovendien heeft Michiel in Roy Moonen (o.a. Born From Pain en Kill Ferelli) waarschijnlijk zijn partner in crime gevonden. Althans dat stralen ze op het podium wel uit!
Vlak voor Pinkpop kwam hun eerste EP uit, die op deze avond volledig gespeeld werd. Daarnaast passeerden ook nog Faux Pas, Karma en G.O.W.D.G.A.F.S. de revue. Hun muziek, die hier en daar invloeden van The Queens Of The Stone Age herbergt, laat zich moeilijk omschrijven, maar weet het grootste gedeelte van het publiek wel te boeien. Ondanks het elektrische geweld was ook bij hen het rumoer achter in de zaal hoorbaar. Een sneer van Michiel richting deze sukkels wierp zijn vruchten af waardoor hij in stilte zijn concert met Faux Pas kon vervolgen. Mede door dit incidentje weet Storksky iedereen te overtuigen dat ze klaar zijn voor Pinkpop!

nacht-van-pinkpopDSC03190KLHet Utrechtse Birth Of Joy stond in 2014 al eens op Pinkpop en vanaf die tijd hebben deze psychedelische bluesrockers aan optredens geen gebrek. Kevin Stunnenberg-gitaar/zang, Gertjan Gutman-keys en Bob Hogenelst-drums vliegen er meteen in met You Got Me Howling, waarna Devils en Grow volgen. Het trio roept vergelijkingen op met DeWolff, zelfde bezetting met gitaar, orgel en drums en tappen uit het zelfde muzikale vaatje. Als je dan nummers als You Got Me Howling, Dead Being Alive en Rock & Roll Show hoort denk je met DeWolff in overdrive te maken te hebben. Absoluut hoogtepunt is Three Day Road met prachtig uitgesponnen solo's van zowel gitaar als orgel die gezamenlijk naar een climax leiden. Hier staan 3 topmuzikanten op het podium, want met Bob heeft Birth Of Joy ook nog een beest achter de drums, zoals hij met een korte maar indrukwekkende solo bewijst (toekomstig project voor Storksky?). Het publiek voelt dat ook en roept om meer nadat ze hun set met Know Where To Run beëindigd hebben. Ze komen helaas enkel terug om hun spullen op te halen en terwijl Canshaker Pi hun podium opbouwt gaan de cd's en/of vinyl van Birth Of Joy grif over de toonbank.
nacht-van-pinkpopDSC05120klDe jonge Amsterdamse slackerrockers van Canshaker Pi zorgen voor ongekende chaos op het podium. Dat begint meteen al bij de soundcheck die geen soundcheck blijkt te zijn maar volgens de setlist het openings- nummer Over. Daarom dient ceremonie meester King Mobe zich te haasten om midden in het tweede nummer de band aan te kondigen. Een van de daarop volgende nummers bestaat alleen maar uit psychedelische klanken en heeft weinig meer met muziek te maken. Dat doet de noeste werkers onder het publiek dat geen kaartje voor Pinkpop heeft besluiten om ijlings het hazenpad te kiezen. Dat is dan jammer voor hen want daarna ontspint zich een spetterende show waarbij vooral gitarist Boris als een ongeleid projectiel over het podium stuitert. Het is knap dat hij niet over de lege bierblikjes struikelt die her en der op het podium liggen. De flesje bronwater worden door de band nauwelijks aangeroerd. De chaos is compleet als Boris iemand uit het publiek zijn gitaar omhangt en hij met de bassist (ook al zo'n spring in het veld) op zijn schouders aan de wandel gaat. Ondanks de spontaniteit die deze acties uitstralen wekt dit stelletje ongeregeld toch de indruk dat ze precies weten wat ze doen. Welke nummers ze gespeeld hebben is niet helemaal duidelijk en de setlist (zie foto in de categorie Reportages/Pics) biedt ook al geen houvast maar het was vooral visueel gezien een knijter van een show.
Spelen zij volgend jaar op Pinkpop, die kans is niet uitgesloten! Mochten zij daarvoor nog willen repeteren of zin hebben in een afterparty, dan weten zij waar ze terecht kunnen want het moet wel gek lopen als er in 2017 geen “Nacht van Pinkpop” zal zijn!

Meer foto's zijn te vinden in de categorie Reportages/Pics.

For more pics click on Reportages/Pics.